Bir kaç ay önce olan arazi kavgasıyla başlayan gerginlik ve bir kaç gün önce askeri çatışma Tacikistan, Kırgızistan’ın ( 2 Türk Devleti) Tüm sınır kapılarının kapatılmasını sağladı
Anadolu Ajansının haberine göre, Dışişleri Bakanlığı, Kırgızistan-Tacikistan sınırında yaşanan silahlı çatışmayla ilgili Tacikistan’a verdiği notada, “Kırgızistan-Tacikistan sınırında durumun istikrara kavuşana dek olası etnik gerilimi önlemek amacıyla tüm sınır ve gümrük kapılarının kapatıldığı” belirtildi.
Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı yaptığı ikinci açıklamasında, bölgedeki istikrarın tehdit altında olduğu ifade edildi. İki ülkenin bölgedeki güvenlik birimleri yöneticilerinin Batken kentinde dün ve bugün sürdürdüğü toplantılarda özellikle Tacikistan tarafının sınırdaki olayın soruşturulmasına yönelik objektif ve yapıcı yaklaşım sergileyeceği umudu dile getirildi.
Tacikistan’ın sınırdaki olayın ardından yayınladığı açıklamalardaki tavrı da eleştirildi, yol yapım çalışmalar yüzünden çatışma çıkaran Tacikistan askerleri sorumlu tutuldu.
Bu arada, sınırdaki çatışmada yaralanan ve Bişkek’e getirilen 3 yaralı askeri hastanede ziyaret eden Başbakan Cantoro Satıbaldiyev, askerlere sınırın korunmasında sergiledikleri cesaretinden ötürü teşekkür ederek ve devletin üzerine düşen tüm sorumlulukların yerine getirileceğini söyledi.
Öte yandan, Devlet Sınır Hizmetleri’nden yapılan açıklamaya göre, çatışmanın yaşandığı Kırgız tarafında süren incelemeler sırasında 200’den fazla boş kovan bulunduğu, yol yapım araçların, binaların, elektrik trafosu ve su dağıtımı yapan şebekenin zarar aldığı ifade edildi.
Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki 970 kilometrelik sınırdan sadece 503 kilometresi belli iken, 2012 yılından itibaren iki ülke arasında başlayan sınır belirleme çalışmalarında henüz 47 kilometre üzerinde uzlaşılmıştı.