Ekim 2013
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Çin, Litvanya, Bosna Hersek ve Umman’a gerçekleştirdiği ziyaretler, katıldığı uluslararası toplantılar ve fuarlarla Türk yükseköğretimin 3 temel hedefinden biri olarak nitelediği uluslararasılaşma çalışmalarına hız verdi.
ÇETİNSAYA BOSNA’DA TÜRK YÜKSEKÖĞRETİM SİSTEMİNİ ANLATTI
YÖK Başkanı Prof. Dr. Çetinsaya, 10-13 Ekim 2013 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi öncülüğünde Saraybosna Üniversitesi ve Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenledikleri 3. Uluslararası Balkan Konferansı’na (IBAC 2013) katılarak açılışında bir konuşma gerçekleştirdi.
Dünya çapında 300 bilim insanın ağırlandığı konferansta YÖK Başkanı Çetinsaya, günümüzde pek çok ülkenin yükseköğretimde uluslararasılaşmaya büyük önem verdiğini, bu noktada artan hareketliliğin heyecan verici olduğunu belirtti. 4.1 Milyona ulaşan uluslararası öğrenci sayısının, nitelikli öğrenci ve nitelikli mezun konusunda rekabetçi bir yaklaşıma neden olduğunu ifade eden Çetinsaya, katılımcılara Türkiye’deki yükseköğretim sistemini anlattı. |
ÇİN LİSANSÜTÜ BURSLARI FUARI’NDA MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMINA BÜYÜK İLGİ
YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Çin Burs Konseyi’nin 18-19 Ekim 2013 tarihlerinde Pekin Havacılık ve Uzay Üniversitesi’nde düzenlediği 5. Uluslararası Lisansüstü Bursları Bilgilendirme Fuarı’na katıldı.
Toplam 19 ülkeden 89 farklı kurumun katılım gösterdiği fuara Türkiye’den Gaziantep Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi ve Siirt Üniversitesi’nin temsilcileri katıldı. Fuarda, YÖK’ün yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini sağlayan Mevlana Değişim Programı’nın tanıtımı yapıldı. Mevlana Değişim Programı fuarda büyük ilgi çekerken, 2010’da başlatılan `Türkiye Bursları’ programı da fuarda dikkat çeken diğer konular arasında yer aldı.
Yükseköğretimin en önemli konuları arasında üniversiteler arası işbirliğinin ve öğrenci ve öğretim elemanları değişiminin yer aldığını belirten Çetinsaya, Çin’in başka ülkelere lisans ve lisansüstü düzeyinde öğrenci gönderen ilk sıradaki ülke olduğunu vurguladı.
İki gün süren ziyaretler kapsamında YÖK Başkanı Çetinsaya, Çin Milli Eğitim Bakanlığı Uluslararası İşbirliği ve Değişim Programları Genel Müdürü Zhang Xiuqin ve Çin Bursları Konseyi Genel Sekreteri Yang Xinyu başkanlığındaki heyetlerle bir araya gelerek Türkiye ve Çin |
Halk Cumhuriyeti arasında yükseköğretim alanında karşılıklıişbirliğinin arttırılması, derinleştirilmesi ve Mevlana Değişim Programı konularında görüş alış verişinde bulundu.
YÖK Başkanı Çetinsaya, Pekin Büyükelçiliği’ni de ziyaret ederek Büyükelçi Murat Salim Esenli’nin onuruna verdiği yemeğe katıldı.
UMMAN VE TÜRKİYE ARASINDA YÜKSEKÖĞRETİM ALANINDA İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMASI
YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Çin ziyaretinin ardından 22 Ekim 2013 tarihinde Umman Yükseköğretim Bakanı Dr. Rawiya bint Saud Al Busaidi’nin davetlisi olarak Umman’a resmi ziyaret gerçekleştirdi, Türkiye ile Umman arasında Yükseköğretim alanında potansiyel işbirliği konuları ve mevcut sorunları görüştü.
Prof. Dr. Çetinsaya, Umman Yükseköğretim Bakanı Dr. Rawiya bint Saud Al Busaidi ile yükseköğretim alanında işbirliğine yönelik mutabakat zaptı imzaladı. Mutabakat zaptı kapsamında, öğrenci ve öğretim elemanı değişimini sağlamak, eğitim ve araştırma alanlarında akademik işbirliği yapmak, ortak diploma veren lisans ve lisansüstü programlar kurmak, Türkçe ve Arapçanın karşılıklı olarak eğitimini teşvik etmek gibi konularda fikir birliğine varıldı.
Resmi ziyaret kapsamında Umman Eğitim Kurulu ve Umman Araştırma Konseyi ile görüşmeler gerçekleştirilerek potansiyel işbirliği alanları görüşüldü. |
AVRUPA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ LİTVANYA’DA TOPLANDI
Umman’daki resmi ziyaretin ardından Litvanya’ya giden YÖK Başkanı Çetinsaya, 25 Ekim 2013 tarihinde Vilnius şehrinde düzenlenen Avrupa Üniversiteler Birliği toplantısına katıldı.
47 Avrupa ülkesinden 850 üniversitenin üye olduğu Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) Konsey Toplantısı ve Genel Kurul toplantısına katılan Çetinsaya, yükseköğretim alanında işbirliğini geliştirmek amacıyla ikili görüşmelerde bulundu. |