MUSTAFA KEMAL’İN KAHRAMANLARI

şüphesiz ülkemizin kurucusu ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün kahramanları ülkesini en çok seven görevini vatan aşkıyla en doğru şekilde gerçekleştiren fedakar Türkiye Cumhuriyeti halkının tamamından teşekkür etmektedir. Bugünkü makalemizde 30 Ağustos Zafer bayramı’mız vesilesiyle Türk milletinin varlık Savaşı’nda fedakarca görev alan ve bağımsızlığımızın ardından Türkiye Cumhuriyeti’ni kalkındırmak ve geliştirmek ülküsünün Kahraman fertlerini kısaca sizlere aktaracağım.

İçerik Şeması

TÜRK HAVACILIĞININ BABASI VECİHİ HÜRKUŞ

Vecihi hürkuş   1896’da İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Vecihi hürkuş Türkiye’nin ilk yerli uçağını üreten müteşebbis, Mühendis ve Türk pilottur. İstanbul’da bulunan tayyare okulundan mezun olan Vecihi bey bir birinci Dünya Savaşı’nda pilot brövesi alarak Ruslara karşı mücadele etmiştir. Başarılı keşif ve seferleri gerçekleştirir ve bir Rus uçağını da imha eder . Türk tarihinde ilk kez uçak imha eden pilot olarak ‘da bilinir. Ruslar intikamını almak için çabalarken Vecihi bey bir görev esnasında Ruslara esir düşer fakat Hazar denizini yüzerek geçerek İran üzerinden Yurda dönüş yapmıştır. Yurda dönüş yapmasının hemen ardından 9.teyyare bölügünde çalışmaya devam eder. Vecihi bey  yurda dönmesinin ardından bir takım icatlar keşfetse de  Mondros ateşkes Antlaşması’yla yarım bırakmak zorunda kaldı. Türk Kurtuluş savaşı’na katılmış İzmir Gaziemir havalimanına bir giriş yapan odur. Kurtuluş savaşı sırasında Yunan uçaklarının Celladı olmuştur. Vecihi hürkuş TBMM tarafından üç takdir ile ödüllendirilen tek kişidir. İstiklâl madalyası sahibidir. Savaş sonrasında genç Türk pilotların eğitiminden sorumlu tutularak genç pilotlara eğitmeye başlar ardından uçak üretmek amacıyla faaliyetlere girişir ve kurutuluş Savaşı’nın iki yıl sonrasında Vecihi K-VI adını verdiği uçağını uçurtmayı başarır. Genç Türkiye cumhuriyeti devletinin ilk uçağı göklerdedir artık .  

Vecihi hürkuş 1932’de ilk Türk sivil tayyare okuluna açmış burada ilk Türk kadın pilot Bedriye Gökmen ile birlikte 12 pilot yetiştirmiştir. 1954’de ise Hürkuş Hava Yollarını kurmuştur.  

BEDRİYE GÖKMEN  

Bedriye Gökmen ilk Türk kadın pilottur. Türk tarihinde Gökmen bacı adıyla tanınır. Gökmen bacı 1932 yılında tayyare okulunda uçuş eğitimini aldı daha sonra 1933’de Bröve alarak mesleğe ilk adımını attı. Abdurrahman Türkkuşu ona “Gökmen” lakabını takti. Soyadı kanunun çıkması ile Gökmen soy ismini aldı. Yaşanılan bazı olumsuzluklardan dolayı pilotluk tercümesi gerçekleşmese de ilk Türk kadın pilot olarak Türk tarihindeki yerini almış oldu Bedriye Gökmen.

SABİHA GÖKÇEN  

Sabiha Gökçen 22 mart 1913 Bursa’da dünyaya gelmiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi evlatlarından birisi olan Sabiha Gökçen Türkiye’nin ilk kadın savaş kilolu olmasının yanı sıra dünyanın ilk kadın Savaş pilotu dur. Sabiha Gökçen uçuş kariyeri boyunca 32 operasyona katılmış ve toplamda 8.0000 saat civarı uçuş gerçekleştirmiştir. Sabiha Gökçen Türk tarihine Türk’ün Tunç elini Tunceli’ye vurması ile bilinmektedir. Genç Türkiye cumhuriyeti’ne isyan eden bir grup terörist Haini İmha ettiği Tunçelli operasyonu  takdire şayandır. Sabiha Gökçen dünya çapında birçok ölünle ödüllendirilmiştir. Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin yetiştirdiği ilk dünya kadın Savaş pilotu olan Sabiha Gökçen’i rahmet ve minnetle anıyoruz Aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz .  

MEHMET FAZIL 

Mehmet Fazıl bey kahraman bir Osmanlı pilot olup Mondros ateşkes anlaşması’nın hemen ardından denetimi altında bulunan uçaklar ile Anadolu’ya geçmek istemiştir fakat uçakları getirmesi mümkün olmasa da kendisini Anadolu’ya Mustafa Kemal’in ordusuna katmayı başarmıştır. Konya’da bulunan Tayyare istasyonunun onarım ve bakım faaliyetlerine katılmış ardından kurtuluş savaşı döneminde Uşak’ta kurulan “Kartal müfrezesi “ adlı millî mücadelenin ilk Hava müfrezesini komuta ederek birinci ve ikinci İnönü , Kütahya, Sakarya savaşlarında büyük yararlılık göstererek büyük taarruz sonrası Binbaşı olmuştur. TBMM tarafından istiklal madalyası ve çeşitli ödüller ile ödüllendirildi. Vatanın özgürlüğünün ardından İzmir’de kurulan uçuş baş öğretmenliği yaparken 1923 ‘de vefat etti. Aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz .  

İHSAN ORGUN 

İhsan orgun 1919-1923 Türk Kurtuluş Savaşı’nda garp cephesinde görevli iken 22 Haziran  1922 de işgalci Yunan  ordusuna esir düştü. 4 Mart 1922’de esaretten dönerek Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile 1.teyyare bölügüne atandı .  1925’de Türk Devletine isyan eden şeyh Said isimli hainin infazı ile sonuçlanan harekatta üstün başarı gösterdi. 1925’de Eğitim amacıyla Fransa’ya gitti.

1926’da yurda dönerek Eskişehir’de ki 7. Tayyare bölügünde görevine devam etti . 

HAMDULLAH SUPHİ GÖKER

Kuleli askeri Lisesi’nde öğrenciyken Kurtuluş savaşı’na katılmak üzere Anadolu’ya geçti. Ankara’da kısa bir süre eğitim aldıktan sonra 1921’de asteğmen olarak göreve başladı. 1923’de kendi isteği ile Havacılık sınıfına geçerek yarım bıraktığı eğitimini tamamladı. Kurtuluş savaşı sırasında çeşitli yararlılıklar gösteren Hamdullah Suphi bey Türk Hava Kuvvetleri tarihinin önemli isimlerinden birisi olup birçok önemli mevkide görev yapmıştır. 

TÜRK KADINI

I Dünya Savaşı’nın ardından Yeni kurulan Emperyalist düzende istiklal  mücadelesi veren Türk milleti Kurtuluş savaşı ile birlikte kurmuş olduğu genç cumhuriyetin ilke ve inkılapları ile eğitim ve öğretimde gerçekleştirdiği ilerleme ve yükselen medeniyet çizgisi ile Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde. Türk kadınının sosyal hayattaki önemi daima artmış. ilk kadın Savaş pilotu, ilk kadın pilot, ilk kadın mimar, ilk kadın avukat, ilk kadın muhtar ve belediye başkanı gibi sosyal hayata katılan Türk kadını genç cumhuriyetin ve kurucu Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün destekleriyle çağdaş ve Medeni Türkiye Cumhuriyeti’ni daima başarı ile temsil etmiştir.

Genç cumhuriyete karşı girişilen isyanları başarıyla bastıran Sabiha Gökçen ve genç Cumhuriyeti hızla imar eden  Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi evladı ve Türk milletinin gurur kaynağı olmuştur.

Türkiye cumhuriyetinin ilk kadın doktoru olan safiye Ali ve ilk kadın avukat olan Süreyya Ağaoğlu Çağdaş Türkiye’nin yetiştirdiği gurur kaynakları olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk ilim bilim ve fennin dışında sanatın her Dalına gereken önemi vermiş Türk kadınının sanatın her dalında gelişmesini önemle arzu ederek Teşvik etmiştir.

İlk Türk kadın tiyatro sanatçısı Afife Jale hanım olurken ilk kadın heykel traş ise  Sabiha Ziya Bengütâş iken ilk kadın mimarımız Leman Cevat tomsu hanımefendi olmuştur.

Atatürk’ün ilk kadın kahramanlarına daha birçok örnek vermek mümkündür fakat makalemizin içeriği nedeniyle Atatürk’ün kahramanlarına genel anlamda tarihin kronolojik akışı gözetilmeden Tarihte oynadıkları önemli rol bakımından kısa kısa örnekler vermekle yetindim. Umarım verilen örnekler doğrultusunda sizlerde araştırma yapma   dürtüsü oluşturmayı başarabilmişimdir . 

Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk kadınına biçtiği rol Atatürk’ün şu cümlesine özetlenebilir ;

“Ey kahraman Türk kadını sen yerde sürünmeye değil omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın” Mustafa Kemal’in öğrencileri olarak bizlerinde kahraman Türk kadınına  tavsiyemiz Daima İlim bilim ve fennin rehberliğinde yönünü çağdaş ve Medeni dünyaya dönerek kendisini geliştirmesi ve daima Türk ulusunun yükselmesi için emek harcaması olacaktır. Türk kadını Türk ulusunun Mimarıdır. Kadınlarımızın eseri olarak daima ulusumuzun yükselmesi için mesai harcayan kahraman Türk ordusunun şerefli Erlerine Oğuzhan’ın Alperenlerine selam olsun. Ne mutlu Türküm diyene 

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir