SAKA MEZAR HÖYÜĞÜ

İçerik Şeması

SAKA İSKİTLERE AİT MEZAR HÖYÜĞÜ

Güney Sibirya’da Hakasya’da Büyük Salbık Kurganları’ndayız. Buraya çokça bulunan kurganlar nedeniyle Kağanlar Vadisi deniyor. Saka / İskit Türklerinden, Hun, Göktürk, Tagar, Taştık kültür dönemlerinden kalan kurganlardır bunlar. Bunu herkesin görmesi gerek… Ülkemizden 6000 km ötede, en eski Türk yurtlarında…

SAKALAR KİMDİR

Saka, İran dilini konuşan göçebe bir halktı ve yüzyıllardır Avrasya Dikine hâkim olan büyük İskit grubunun bir alt grubuydu. Saka çekirdek bölgesi Orta Asya’daydı ve buradan İran, Hindistan ve Orta Asya‘ya doğru genişlediler. Binicilikleri ve metal işleri ile ünlülerdi. Saka ilk M.Ö 9. Yüzyılda göründüler büyük bir askeri güç idi.Bununla birlikte, zaman içinde tarihin sayfalarından kayboldular, ancak arkeologlar yirminci yüzyılda kültürlerini ve tarihlerini yeniden keşfediyorlar.

Kazakistan arkeologları, Orta Asya Cumhuriyeti’nin kuzeydoğusundaki uzak Eleke Sazy platosunda bir Kurgan veya bir mezar höyüğünü kazıyordu.

KAZAKİSTAN’DA SAKA BULGULARI

Kazakistan hükümeti ülkenin uzak dağlık bir bölgesinde çok heyecan verici bir arkeolojik buluntu olduğunu açıkladı. Bir arkeolog ekibi, altın nesneler ve mücevherlerden oluşan büyük bir mezar ortaya çıkardı. Bulgun, antik Saka halkı ve kültürü açısından en önemli ve Kazakistan tarihinin en önemlilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bu hazinenin bir zamanlar güçlü Saka halkının yaşamlarında önemli bilgiler vermesi bekleniyor.

SAKA MEZARLARININ TARİHİ

KITCO News, uzmanlardan oluşan ekibin, “bu mezar höyüğünde çok sayıda değerli bulgunun ortaya çıkarıldığını belirten Profesör Zainolla Samashev tarafından yönetildiğini bildirdi. Yer ilk önce iki yıl önce kazılmıştır, ancak 18.yüzyılda Büyük Çar Peter döneminde de kazı yapılmıştır.

Toplamda yaklaşık 3000 altın nesne geri kazanılmıştır. Altın hazine, değerli taşlı zincirler ve çan şeklindeki kulak halkaları da dahil olmak üzere tabaklar ve takılar içerir. Çok sayıda zarif hazırlanmış hayvan da bulunmuştur. Saka’nın ayrıntılı kıyafetlerini süslemek için kullanılan çok sayıda altın boncuk da var. Bulgunun yaklaşık 2.800-3000 yıl öncesine ait olduğuna inanılmaktadır.Mezar höyüğünün soylu bir çiftin ya da Saka seçkinlerine ait bir ailenin son dinlenme yeri olduğu düşünülmektedir.

MEZARLARIN VE BULGULARIN ÖZELLİKLERİ

Tipik olarak, seçkinlerin üyeleri Kurgans’a gömüldü. Arkeologlar ekibi hala höyüğe gömülenlerin kalıntılarını henüz ortaya çıkarmamış ve bu da daha fazla keşif olasılığını artırıyor.

Hazinenin keşfi Saka halkının büyük metal işleme becerilerini gösteriyor. Altın nesneler altını perçinleyebileceklerini ve Güneşe göre ‘sofistike mikro lehimleme tekniği gösterdiklerini’ gösteriyor. Bu onların güzel mücevherler ve diğer eserler yaratmalarına izin verdi. Açıkça gelişmiş metalurjik becerilere sahiplerdi ve madencilik ve altın çıkarma konusunda ustalardı.Keşfin açıklanmasında Kazakistan’da büyük heyecan yaşandı.

KITCO News, yerel Vali Danial Akhmetov’un bulgunun “bize halkımızın tarihi hakkında tamamen farklı bir bakış açısı verdiğini” belirtti. Paha biçilmez altın nesnelerin keşfi, Kazakistan halkının büyük bir kültürden geldiğini göstermektedir.

Bu kadar şaşırtıcı altın nesnenin keşfi, Saki’nin sofistike olduğunu ve usta zanaatkarlar olduklarını gösteriyor. Ayrıca, Saki’nin göçebeler olmasına rağmen, çok gelişmiş olduklarını göstermektedir. Altın nesnelerin keşfi ve Kurgan’da daha birçok kişinin beklentileri, uzmanların Saki ve kültürleri hakkında daha fazla bilgi edinmesini sağlayacaktır.

Bölgede daha fazla kazı planlaması var, bölgede 200 mezar yeri olduğuna inanılıyor.

Daily Mail’e göre, ‘zengin otlaklı plato Saka Kralları tarafından cennet olarak görülüyordu’ çünkü burada çok fazla yer var. Ancak, uzmanlar henüz kaç keşif daha yapılması konusunda temkinli. Çünkü mezar soyguncuları ve yağmacılar uzun zamandır değerli eşyaları Kurganlardan uzaklaştırıyorlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir