Türk Dünyasının iktisatçıları “işte birlik” için çalışacak

Türk dünyasından bilim adamlarının katıldığı 2. Avrasya Sosyal Bilimler Forumu’nda, Türk Dünyası İktisatçılar Birliği kurulması yönünde sunulan teklif kabul edildi.

Anadolu Ajansının haberine göre, Azerbaycan İktisat Üniversitesi (AİÜ), Hacettepe Üniversitesi (HÜ), Kazakistan Ahmet Yesevi Üniversitesi ve Kırgızistan Manas Üniversitesi (MÜ) tarafından Bakü’de 2. Avrasya Sosyal Bilimler Forumu düzenlendi.

“Avrasya’da Yeni Entegrasyon Girişimleri Mevcut Durum ve Beklentiler” konulu forumun açılışına Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan’dan çok sayıda bilim adamı ile davetli katıldı.

HÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Ahmet Burçin Yereli, forumun açılışında Türk Dünyası İktisatçılar Birliği’nin kurulmasını teklif etti.

Yereli’nin teklifi katılımcılarca uygun bulunurken, böyle bir birliğin gerçekleştirilmesi için kurucu komite oluşturulması kararlaştırıldı.

– “Bilim adamları olarak ortak hareket etmenin arayışı içerisindeyiz”

Açılış konuşmalarından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yereli, dört üniversitenin Avrasya Sosyal Bilimler Forumu adı altında bir platform oluşturduğunu, belli aralıkla bir araya gelerek güncel konuları tartıştıklarını söyledi.

Forumda ağırlıklı olarak iktisadi konuların gündeme geldiğini belirten Yereli, bu yıl ekonomik entegrasyon konusunu tartışacaklarını bildirdi.

İşbirliğin ve bütünleşme konuşulurken bilim adamları olarak da ortak hareket etmenin arayışı içerisinde olduklarını vurgulayan Yeleli, şunları kaydetti:

“En azından iktisatçılar olarak Türk dünyası iktisatçılar birliği adı altında toplanalım istiyoruz. Türk dili konuşan ülkeler bir araya gelerek Türk Konseyi’ni oluşturdu. Türk Konseyi çatısı altında bu tip faaliyetleri yürütmenin daha doğru olacağını düşünüyoruz. Bölge, ekonomi ve enerji konularında giderek önem kazanıyor. Enerjiyle ilgili projelerin daha bilimsel bir biçimde tartışılması açısından bu ülkelerdeki bilim adamları ortak hareket etmelidir.”

AİÜ Rektörü Şemsettin Hacıyev, Türk dünyası iktisatçılar birliğinin kurulması yönündeki teklifi olumlu bulduğunu ve gereken desteği vereceklerini söyledi.

azer

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir