Rusya Federasyonu’nun zengin kültür birikimi ve her bölgesine özgü farklı halk hikayeleri ve efsaneleri temel alınarak tasarlanmış olan Soçi-Park Tematik Eğlence Parkında bugün düzenlenen törenle başlayan ve 11 Ocak tarihine kadar devam edecek olan Uluslararası Paralleli (Paralellikler-Benzerlikler) Festivali’ne Rusya’nın dört bir yanından gelen bölgesel müzik ve halk dansları ekiplerinin yanı sıra, Türkiye ve Hindistan’dan gelecek ekipler de iştirak edecek.
Festivale sadece yurtiçinden ve yakın komşu ülkelerden gelenler değil, aynı zamanda farklı kıtalardan gelen ekiplerin de katıldığını gösterecek bir isim arayışına giren organizatörler, uzun bir çalışmanın ardından coğrafi açıdan gezegenin etrafını saran paralel çizgilerin (Paralleli-Paralellikler, Benzerlikler) adında karar kıldılar. Organizatörlerin festivalin logosuna yansıttıkları bir diğer slogan da Porte-Dizek oldu. Soçi-Park Halkla İlişkiler Müdürü Yelena Logunova’ya göre Paralleli Festivali müziğin, dansın ve şarkıların; yani notaların ve ritmin başrolde olduğu bir halk kültürü festivali.
Festivalde katılacak Rus sanatçıların dışında, Kuban bölgesinin de dahil olduğu 9 ayrı bölgeden gelecek olan halk dansları ekipleri de sahne alacak. Türkiye’den ve Hindistan’dan gelecek olan ekipler ise Rusya’nın güney başkenti olan Soçi’de yaşayan vatandaşları kendi kültürleri ile tanıştıracaklar.
Yelena Logunova: ‘‘Rusya ile son derece sıcak ilişkilere sahip olan bu ülkelerin katılımı ile oluşacak kültürel temaslar hem oldukça önemli olmakta, hem de gelecek vaat etmektedir’’.
Paralleli Festivali’ni organize eden yetkililerin söz konusu faaliyeti, Paris’te bulunan Disneyland’de çalışan Fransız meslektaşlarına da ilham kaynağı oldu. Bilindiği üzere benzer bir format üzerinde tasarlanmış olan Soçi-Park, özellikle son zamanlarda Rus Disneyland’i olarak adlandırılıyor. Bahsi geçen festival de öncelikle aileleri hedef kitlesi olarak kabul ettiği için parkın formatıyla tamamen örtüşmekte.
Soçi-Park Halkla İlişkiler Müdürü Yelena Logunova, muhabirimize verdiği demecin devamında, ‘‘Parkımızın böyle bir etkinlik için son derece elverişli bir platform görevi üstleneceği ve söz konusu organizasyonun daha uzun yıllar boyunca burada düzenleneceğine olan inancımız tamdır. Parkımızda bulunan eğlence araçlarının benzerleri Avrupa’da dahi bulunmamaktadır. Ayrıca Soçi-Park, özel hazırlanmış bölümleriyle Rus kültürünü ve tarihini de en iyi biçimde yansıtmaktadır’’ şeklinde konuştu.
Paralleli Festivali’nin organizatörlerinden UNESCO Uluslararası Halk Sanatları Örgütü Daimi Üyesi ve Rus Kazakları Uluslararası Gençlik Kulübü Başkanı Roman Strom:
‘‘Paralleli Festivali, UNESCO’nun kontrolü altında çalışmalarını koordine etmekte olduğumuz etkinliklerden biridir. Rusya’nın güneydeki başkenti olan Soçi’nin olimpiyatlardan elde ettiği birikimi yabancı misafirlerimizin takdir edebilmesi için mevcut tecrübemizi Soçi’deki sahneye taşımaya karar verdik. Festivale katılacak olan yabancı ekipler, Rus sanatçılar ile görüşme ve tecrübe alışverişi yapma imkanı bulacaklar. Türk misafirlerimize gelince… Hacettepe Üniversitesi Yetişkin Halk Dansları Topluluğu HÜYHAD, davetimizi büyük bir memnuniyetle kabul etmiştir. Üniversitenin rektörü, rektör yardımcıları ve öğretim üyeleri tarafından ciddi bir biçimde desteklenen HÜYHAD, kişisel kanaatime göre kendine has özellikleri olan oldukça başarılı bir grup olmasının yanı sıra, disiplinli ve istikrarlı bir biçimde sürdürdükleri provaları ve katıldıkları uluslararası festival ve yarışmalardaki profesyonellikleri ile de takdire şayandır. Hatta bu kadar yoğun bir tempo için zaman bulabilmeleri de oldukça şaşırtıcıdır. Festivalin oldukça parlak ve akılda kalıcı olabilmesi için aday ekiplere uluslararası tecrübeye sahip olma şartı getirdik. HÜYHAD bu şartı fazlası ile karşılayan bir ekiptir’’.
Hacettepe Üniversitesi Yetişkin Halk Dansları Topluluğu HÜYHAD Eğitmeni Necati Karakuş ise Sputnik Haber Ajansı muhabirine verdiği demeçte, Rus meslektaşları ile gerçekleştirdikleri işbirliğini ve Soçi’deki programlarını anlattı:
‘Festivalin güzel bir festival olduğunu düşünüyoruz, bizim için ciddi festivale katılmak onurdur. Biz de Hacettepe Üniversite topluluğuyuz, bu yüzden Soçi’de yapılacak festivalin hem Soçi’nin hem konumu, hem de festivalin güzelliği itibari ile teklifi çok cazip bulduk.
Ruslarla birlikte birçok festşvalde karşılaştık, son Gürcistan’da beraberdik. Rus danslarını her zaman beğenmişiz zaten. Kültür olarak da aslında çok uzak değiliz, bence yakın kültürlere sahibiz. Danslarımız her ne kadar farklı olsa da, içerik olarak aynı olduğumuzu düşünüyorum. İtiraf etmeliyim, Ruslar çok güzel dans ediyorlar.
Festivalin bize müsaade ettiği boş zamanlarda Rusya’nın güzelliklerini görmek istiyoruz. 25 kişi katılıyoruz festivale. Rusya’ya gelmeden önce, Soçi’de gezilebilecek yerleri, havası, iklimini, yapılması gerektiği aktivitelerini öğrendik. Müsait olduğumuz zamanlarda Soçi’yi bol bol gezeceğiz. Kış Olimpiyatların yapıldığı yerleri çok merak ediyoruz, tamamıyla gezmeyi düşünüyoruz, ilk önce orasını ziyaret edeceğiz.
Biz Soçi’lilere Türkiye’nin yedi bölgesinden örnekler sunacağız, güzel bir performansımız var, Soçi halkının bizi seyrettiğinde çok mutlu olacağından eminiz. Türkiye’nin kültürünü, Türkiye’deki oynanan oyunları getiriyoruz. Rus çocuklara Türk çocuklarının oynadığı bir tür dans öğreteceğiz. Çok geniş ve yelpazeli bir oynumuzu hazırladık. Adıyaman, Bitlis, Bingöl, Silifke, Kırşehir gibi Türkiye’nin hemen hemen her yöresinden oyunları sergileyeceğiz, beğenileceğine eminim’.